Bli medlem
  • Krösus Sork : Om forumet

Krösus Sork

Här kan du komma med förslag på nya kategorier eller andra frågor som berör forumet
Relationsekonomi

Krösus Sork

Inläggav Relationsekonomi » tor 25 maj 2017, 16:04

Om relationsekonomi
Bråk och tvister om pengar är kanske den vanligaste orsaken till att par flyttar isär eller skiljer sig. Problemen slutar inte där - sen ska man ha bodelning också. Vem har betalat vad? Vem får behålla TV:n, kylen, bilen? - och så vidare. Hur kan man gardera sig inför dessa tråkigheter från första början av förhållandet?

Att prata pengar
Det må vara ett känsligt ämne - men för dig som tar ditt nya kärleksförhållande på allvar är det väldigt viktigt. Ett familjeråd om ekonomin fungerar som ett vaccin mot konflikter. Lägg alla korten på bordet. Var ärlig med din partner: klargör hur din situation ser ut. Har du skulder? Målsparar du? Hur ser en resonlig månatlig budget ut för dig?
Men framför allt: Hur ska ni ha det när ni flyttar ihop?

Alternativen
1. Att ha separata konton
För par som precis flyttat ihop (eller kompisar som ska dela lägenhet) brukar detta vara ett bra alternativ. Ni delar inte ekonomin, endast utgifterna. Detta innebär att ni varje månad måste avsätta en tid för att stämma av de utlägg ni gjort. När det gäller tv- och elavgifter, hyra, hemförsäkring och andra fasta utgifter - räkna ut månadskostnaden och ordna med en automatisk överföring av pengarna. Utvärdera systemet varje kvartal, och prata om de justeringar som verkar behövas.

2. Att dela utgifterna 50/50
Metoden brukar fungera för par som tjänar lika. Har ni olika inkomster se punkt 3.
Gör en uppskattning av hushållsutgifterna (mat, hemutrustning och förbrukningsvaror). Skapa ett gemensat konto för dessa utgifter och ordna med automatisk överföring. Koppla varsitt kort till kontot och använd detta konto för att betala löpande utgifter. Anger ni en högre summa än vad som egentligen behövs kan denna funka som buffertsparande inför kristider.
Starta också ett gemensamt sparande: kortsiktigt sparande för saker som behövs på stunder (diverse reparationer) och ett mer långsiktigt sparande (för köp av bil eller husrenovering). Ha familjeråd om ekonomin en gång i månaden: prata om vad som behöver ändras, vad ni båda tycker är viktigt/oviktigt när det gäller ekonomi, vilka utgifter den andre ska få godkänna och vilka som kan göras oberoende, och vad sparpengarna ska användas till.

3. Proportionerlig uppdelning
Ett förhållande där partners tjänar olika är väldigt känsligt för bråk om pengar. Därför är det en bra idé att dela på utgifterna proportionerligt: var och en bidrar efter sin förmåga och får samtidigt pengar över till egna utgifter. Räkna procenten och dela utgifterna därefter. Starta gärna ett automatiskt månadssparande, men kritisera inte din partners val när det gäller användandet av egna pengarna. Båda partners ska ha full insyn i den gemensamma ekonomin - detta gäller tillgång till konton och kort, och förmågan att kolla saldo och göra betalningar. Detta gäller även när den ena tar fullt ansvar för att sköta den praktiska delen.

4. Helt gemensam ekonomi
För par som bott ihop eller varit gifta länge (läs: anpassat sig till varandras brister och därmed minskat risken för att göra slut) brukar denna metod fungera bra. Man lägger alla inkomster i en gemensam pott och blir överens om hur man sen ska använda pengarna.
Det är extra viktigt att ni har en klar och tydlig kommunikation om ekonomi, samt att ni båda respekterar överenskommelserna. Behandla frågor som: hur stort sparande ni tror er behöva, hur stor summa ska investeras för framtiden eller sparas till framtida utgifter, samt hur stor summa var och en kan spendera utan att den andre tillfrågas. Bestäm även vem av er som kommer att ha ansvar för det praktiska, samt hur och hur mycket ni ska spara till barnen. Försäkra er om att ni har en egen pott var som ni kan spendera som ni vill.

Övrigt viktigt att prata om i början av relationen:
[*]Samboavtal
[*]Äktenskapsförord
[*]Livförsäkring
[*]Testamente

Kom ihåg att det alltid känns konstigt att prata om ekonomi första gången. Låt inte detta hindra er från att bli "vaccinerade" mot den största kärleksfällan: tvister om pengar.

Vad har ni för erfarenheter av ovannämda problem/råd? Berätta gärna, samt bidra till tråden med egna råd och tips!

Annonser från lånforum.nu:

Återgå till Om forumet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster