Bli medlem
  • Kan du spara pengar? : Var ska jag spara? - Page 4

Kan du spara pengar?

Här kan du få råd och svar på frågan vilken bank/institut som passar dig.
Inlägg: 63
Blev medlem: mån 24 mar 2014, 12:39

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav Patsy » ons 02 nov 2016, 23:16

Ja, räntan i storbankerna är verkligen inte mycket att hurra över. Om man sparar pengar så får man nog se till att man placerar dem i en bank eller sparande form som ger mer än inflationen.

achtung

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav achtung » tor 03 nov 2016, 18:27


Hazam

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav Hazam » lör 03 mar 2018, 00:40

Här kommer några av mina funderingar om varför folk sparar pengar - och till vad - samt varför den kan kännas så lätt för några och så svårt för andra...
Utan att gå in på några personliga detaljer så har jag märkt att de flesta här har en av två motivationer: de vill antingen köpa något med pengarna - som ett hus eller en bil - eller så vill de använda pengarna för nya äventyr - som att resa utomlands till exempel. Jag känner någon som sparar endast därför att hen gillar känslan av att ha mycket pengar - den motivationen fungerar inte alls för mig men hen har lyckats med det, så hen får som hen vill i slutändan.
Nåja - sparar du för att köpa något stort, som en bil eller ett hus, så tänker du säkert på att det inte bara kommer att vara du som kommer att dra nytta av slutresultatet. Har du barn eller övriga älskade så blir ju de den starkaste motivationen du kommer att kunna hitta. Osjälviskt sparande funkar alltid bäst enligt min åsikt.
Bor du av olika omständigheter ensam så kommer det att vara mycket svårare för dig att kunna spara ihop en betydlig summa - ensamheten kan få en att tänka att omedelbar tillfredsställelse är bättre än långsiktig, dvs att får du välja mellan en glass just nu och en TV nästa månad kommer du alltid att välja glassen - just därför att du får den på stubben - du kanske inte ens finns kvar nästa månad. Det är ju olika för alla och jag känner många singlar som är jätteduktiga på att spara men tycker ni olika än mig så säg till bara - jag kanske har fel

Sen så är det vi som sparar till nya äventyr - ja, det gör jag med - det är ju ett själviskt sparande i och för sig, men väljer man en resa över en pryl så har man en helt annan mental inställning. Man får inte ut samma glädje utav prylarna och då är det lättare att lägga band på sig innan man handlar något onödigt. Att planera inför resan tar upp den tid man annars skulle tillbringa i affärer och dylikt. Men sen åker man bort och bara njuter - då tar pengarna slut väldigt fort och det är när man kommer hem från resan och sitter där, vetandes att man måste börja om från början igen, det är då det är som svårast.

Så tror jag att det funkar i alla fall - vill man spara mycket måste motivationen vara att göra någon annan glad. Är det själviskt sparande blir det mycket svårare att bli motiverad, särskilt när man inte fått lära sig grundekonomi från barndomen.

Håkan

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav Håkan » sön 16 sep 2018, 15:34

Jag har länge funderat på att öppna ett sparkonto - men det blir bara inte av. Jag vill säga att jag kan spara, för varje månad när jag får min lön tar jag ut en tredjedel av den som förblir orörd, men jag tar faktiskt ut kontanter och gömmer dem hemma i en byrolåda. Det känns mycket lättare för mig att göra på det viset, och dessutom tycker jag om att känna pengarna i händerna - det kanske låter lite töntigt, men det är sant. I mitt fall finns det lika mycket nöje i att ha pengarna hemma och kunna ta fram dem och se högen växa som det finns i att faktiskt spendera pengarna på något jag vill ha.

Men det är bara kortsiktigt sparande. Jag kan inte säga att jag byggt upp en buffert än, eftersom alla mina sparpengar går åt när jag gör min årliga semesterresa. Så när allt det roliga på Kanarieöarna är slut, kommer jag hem lika pank och besviken som förr, och får börja om med mitt sparande. Det blir roligt igen efter ett par månader, när pengahögen börjar växa....

Sparstress

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav Sparstress » tor 11 okt 2018, 01:44

Jag berättar lite om hur det går med vårt sparande. Vi har bestämt oss för en budget, som vi ska hålla oss till varje månad för att spara en tredjedel av löningen. På pappret funkar det, och jag har läst här på forumet om vad som gör det svårt för många - att man köper för mycket som man egentligen inte behöver, att man inte har koll, att man måste betala av olika lån mm. Inget av detta är sant för oss. Och det är jag som har bättre koll på ekonomin, jag har hand om appen där vi skriver upp allt vi spenderar. Men det har börjat bli stressigt, eftersom vi inte längre verkar ha råd med att spara. Visserligen måste vi inte göra några avbetalningar på lån - det är bara en enda summa vi har kvar och den klarar vi nästa månadsslut - men det har börjat hända saker. Bilen gick sönder och måste fixas - där rök sparpengarna en månad. Vi fick stora problem med vattenledningsinstallationen - sparpengarna nästa månad fick gå till det. Sen blev vi båda sjuka, och behövde köpa dyr medicin. Några stora saker kommer upp som vi måste räkna med, så det blir inget sparat de kommande månaderna heller. Vi har pratat om det och kommit fram till 1. Vi ska inte snåla med maten. Kläderna som vi har nu kan duga länge till, likaså med ditt och datt i huset, men vi ska ha bra och ordentlig mat varje dag, det är det enda som vi inte kommer att skära ner på kostnaderna än; och 2. Vi är fortfarande på topp, även omm vi går balansgång, och det får vi fokusera på nu. Vi har jobb, och vi har lite ihopsparat, och vi har inte än behövt ta något lån för att klara månadsslutet, vilket ju är bra. Men för mig känns det ändå ganska farligt, jag har ju lärt mig att man ska bygga för framtiden och vi vill gärna köpa ett hus så småningom. Så det är så vi har det nu. Jag stressar, maken lugnar ner mig (för stunden) och sen sitter vi båda och räknar pengar igen, och letar extrajobb på nätet. (Som vi egentligen innte har tid med.)

Elin

Re: Kan du spara pengar?

Inläggav Elin » mån 21 jan 2019, 09:48

@Hazam, ja att spara till nya äventyr är ett framgångsrikt sätt att tänka när det gäller sparande. Vill man spara inför framtiden för de där stora sakerna som bil, hus och allmänt välmående så kanske är äventyret uteslutet. När jag skriver detta inser jag att sparmotivationen för just de ovannämnda projekten är ju inte så stor. Jag antar att summorna är så stora (om man vill köpa hus, bil och dylikt) så man tappar lusten. Därför är ju äventyret ett bra tankesätt. Känns lite som paragraf 22 det här.

@Bakagan, inte för att bara bitter men poker är inte lösningen på ens sparplaner eller problem. Antagligen har du fått betalt för att inkludera den där länken men den känns dum och oväsentlig. Sådana sajter leder till spelmissbruk, något andra diskuterat i en annan tråd. Spelmissbruk är jättefarligt och man ska inte posta sådana inlägg som lätt kan leda någon till ett sådant beroende. Återigen vill jag påpeka att jag inser min bitterhet men det känns viktigt att skriva det här.

@Håkan, sparkonto är jättebra men vill du få lite mer för pengarna kan du försöka spara i fonder. Det fanns en tråd om fondsparande. Kika gärna på den. Idag är räntorna låga för sparkontona och man känner sig inte så motiverad att sätta in pengar där direkt. Visserligen är det en bra start men man blir peppad om man ser pengarna växa, något som fonderna garanterar åt en.

@ Sparstress, tyckte ditt inlägg var jättebra. Det där med att bestämma en budget brukar hålla länge då man har ett specifikt mål man strävar efter. Det är alltid mycket lättare att uppnå ett mål (oavsett vad det handlar om) när man vet exakt hur slutmålet ser ut , ja i det här fallet hur mycket ni ska spara. Självklart, är det så i livet att oväntade utgifter kommer med jämna mellanrum som hos er men som jag ser från din post klarar ni allt galant. Det är pga att ni faktiskt har ett gemensamt mål ni jobbar för.

Sparandet har i många fall varit ett problem för mig. Jag spenderar en hel del pengar på kläder och saker jag egentligen inte behöver. Jag var aktiv i en annan tråd som ni hittar under Allmänt/Beteendeekonomi där jag skrivit en hel del om hur jag tänker och hur mitt köpbeteende påverkar min ekonomi. Jag vill ha vackra saker, bra smink och skor. Sådant kostar, det vet vi alla. Surt är det men jag har läst mycket i forumet och fått en hel del bra idéer. Idag sitter jag faktiskt själv med ett sparkonto där jag fått in en liten buffert. Jag är lycklig att jag lyckats spara ihop de pengarna även om de inte är mycket. Mitt mål är att sätta in hälften i fonder men nu är summan så låg så jag kan inte köpa några. Får vänta tills jag fått in lite mer cash på kontot.

Så här ser min sparplan ut:
1. Spara 200 kronor varje månad
2. När jag fått ihop 4 000 kronor ska jag avsätta 2 000 till fonder
3. Jag har bestämt mig för att köpa lågriskfonder för att inte känna mig stressad över den eventuella förlusten
4. När jag sparat ihop 4 000 kronor ska jag ta 2 månaders paus. Då får jag handla vad jag vill. Det kommer att vara min belöning för mödan.

Nå, vad tycker ni om min plan?

Annonser från lånforum.nu:

Föregående

Återgå till Var ska jag spara?

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster