Bli medlem
  • Hur ofta ändras insättningsgarantin? : Frågor om att spara

Hur ofta ändras insättningsgarantin?

Här kan du ställa generella frågor om att spara pengar.
ove

Hur ofta ändras insättningsgarantin?

Inläggav ove » tor 15 nov 2018, 17:10

Jag undrar om insättningsgarantin varierar med kursen på svenska kronan gentemot Euron. Ett tag har det varit 1 miljon svenska kronor och ibland har det varit 100 000 Euro men nu verkar det vara 950 000 svenska kronor. Hur ofta ändras detta belopp?

Thomas

Re: Hur ofta ändras insättningsgarantin?

Inläggav Thomas » tor 22 nov 2018, 12:06

Det verkar som att det inte finns någon fastställd regel angående detta. Insättningsgarantinämnden är de som beslutar hur stor garantin får vara.

Lite historia kommer här:

År 2008 uppgick nämnden i Riksgälden och under samma år skakas Sverige återigen av en finanskris. Krisen som vi alla vet startade i USA. Man valde då att höja det maximala beloppet till 500.000kr. Nu breddades även garantin gällande kontoformer. Från början var det enbart transaktionskonton men nu började den även gälla för alla konton. Detta alltså oavsett om det var ett rent sparkonto, transaktionskonto eller annat slags konto.

År 2009 anpassades de svenska reglerna till EG-reglerna gällande denna garanti. Det innebar inte bara skulle gälla 50.000Euro (omräknat till svensk valuta) utan att det även minst måste vara 50.000kr.

Den sista december 2010 höjdes så nivån till 100.000 Euro. Även detta efter ett EU-direktiv. Från och med den sista december 2010 gäller därmed samma summa i samtliga länder. Inget land får ha högre eller lägre summa. Från dess gäller inte längre att det är någon lägsta gräns för summa i svenska kronor utan omräkning får ske gällande växlingskurs.

Annonser från lånforum.nu:

Återgå till Frågor om att spara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster