Bli medlem
  • Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering : Om forumet - Page 2

Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Här kan du komma med förslag på nya kategorier eller andra frågor som berör forumet
Maria

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Maria » lör 08 dec 2018, 19:52

Ett videospel låter ju jättebra tycker jag! Det är populärt, det låter mer lockande än att sitta och plugga med en bok.. Det jag inte vet hur det skulle gå, det beror väl lite på designen om det ska gå bra. Och din skolas bankprojekt låter också som en bra idé, även om ungdomarna inte vill spara så mycket som de borde så får de ett bra smakprov på hur ekonomi verkligen fungerar. Och det är det viktigaste tror jag, att man lär sig att ta pengarna på allvar. Om det brister på det håller kan det orsaka problem, det tar ju en tid mellan det att man får sin första lön och glädjeruset som kommer med den, och det att man förstår att pengar försvinner fortare än de kommer in och man måste planera ordentligt om man vill kunna ta vara på dem.
Det som lärde mig att hålla koll på situationen var att spela Monopol :) det kanske låter lite töntigt men så var det, jag glömmer aldrig stunden jag insåg att det faktiskt är mer än bara ett spel, utan det är en modell i skala på hur livet egentligen funkar (nåja), med lite planering och lite tur kan du vinna, annars sitter du i geggan. Det fick mig att tänka på allvar på var jag vill vara när jag fyllt 60, och inte vill jag behöva gå runt och tigga eller leva på mina barn o barnbarn.

Kexet

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Kexet » tis 18 dec 2018, 14:30

Nu återgår jag till originalämnet som ju inte handlar om skolbarn utan om fullvuxna människor med jobb som ska få en bra start på arbetslivet och finansplaneringen. Som Malte säger ska man ju ha en budget och även börja spara - målspara, pensionsspara, spara för olyckor, mm. Själv är jag 27 och mitt i en förändringsresa på hur jag ser på min ekonomi - som många andra har jag lurat mig själv med att jag "sparar" men kommit på mig själv med att inte ha ett öre i kassan vid årsskiftet. Det gäller alltså inte bara att lägga undan pengar varje månad, utan att även inte röra dem när det blir semester. Så det jag har gjort i år - jag skapade en minimal budget och försöker leva så enkelt som möjligt, tids nog kommer jag kunna slösa igen - och lade undan praktiskt taget hela lönen till sparandet. 4 månader gick överskottet direkt till grundbufferten, den som man ska ha minst 3 månadslöner sparade i fall något händer, man blir arbetslös eller så. 4 månader gick åt till pensionssparandet, och 4 månader gick (ska, jag har ju inte fått lön för december än) gå till målsparande. Jag har inte bestämt vilka mål jag ska spara till än men jag tror att när jag väl gjort det (eget boende väger tungt på vågen just nu men det är inte bestämt än) så kommer jag ändå att ha något att gå på i stället för att bli tvungen att börja på noll. Nåväl, nu har jag ganska mycket i varje konto, och då känns det liksom mer motiverande att fylla på dem. Så det ska jag fortsätta med: att lägga in sparpengar på alternerande konton en gång i månaden, och från och med nästa år ska 3 månaders överskott gå till mina semesterresor, för nu tror jag mig ha bättre råd med dem.
Jag önskar att jag gjort detta för länge sedan - i stället för att lägga pengarna på en massa skit skulle jag nu ha haft ganska respektabla summor. Men man var ung och dum och det är ju bättre att starta sent än aldrig tycker jag.

Thomas

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Thomas » tor 20 dec 2018, 10:08

@Kexet, det är sant att originalämnet faktiskt var om vuxna. Hur gick vi in på det här med ungdomar.. eller blev rubriken ändrad. Ja, jag snöade in mig i det hela.

Hur som helst, till poängen. Kexet, jättebra upplägg för ditt sparande. Det intressanta hos dig är att du inte har exakta mål du sparar för men är lika peppad för det. Jättebra! Dina resonemang kan ju fungera som riktlinjer för många som vill få en bättre ekonomi, inte hamna i skuldfällor (något vi diskuterat i en annan tråd) och känna att de har råd med mer saker. För visst mår man bättre när man vet att man har ett sparat kapital. Det är en stor säkerhet eller så känner jag det. Jag likt dig sparar varje månad, ursäkta om jag upprepar mig, och har alltid gjort det. I samma väva måste jag erkänna att jag alltid känt en stor trygghet i att jag har pengar undanlagda precis som du säger om man blir sjuk eller arbetslös.

Nu läste lite i tråden och såg hur vi kom in på det här med ungdomar och ekonomi. Ville bara skriva att jag håller med Maria och Alma om idén för videospel. Jättebra tänkt! Visst hade det fungerat helt super. Ungdomar älskar ju spel (vuxna också för den delen) och kan man få fram ett utbildande spel kommer det att göra susen. Utan tvekan. Vi kommer att ha informerade, kunniga och glada vuxna efter en sådan utbildning. Nu måste ju ett spel godkännas av Skolverket, vet inte ifall detta är en lätt uppgift eller en omöjlighet. Är inte införstådd med deras regler direkt. Oavsett vad så tyckte jag att idén var jättebra och något som faktiskt kan appliceras i våra skolor. Ville bara skriva det , även om trådämnet var något annat 

Thor

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Thor » lör 05 jan 2019, 02:40

Borde och borde ja. Jag har flera gånger i mitt (inte så unga längre) liv fått uppleva att säkerhetskänslan som kommer av att ha besparingar är ganska falsk egentligen. Man är inte säker, man är aldrig säker. Fattar man bra beslut kan man ha det lite skönare, men miljonerna på banken kan försvinna lika snabbt som man hinner blinka och allt arbete man hade att spara ihop det, ja, det går i soporna och det känns inte kul. Det värsta var gången jag blev bestulen... nåväl. Allt detta betyder inte att man inte ska spara, tvärtom, det är en ganska bra idé. Det jag menar är att det inte heller är bra att vara jättestrikt med det, man måste kunna ha kul nu och då annars blir det ingen glädje med livet och man ledsnar snabbt. Så spara på ni, så mycket ni kan, men några gånger om året ska ni se till att ni har riktigt kul, utan att tänka på hur mycket pengarna tryter. Då känner man att man faktiskt får något ut av jobbet, både på kort och lång sikt, och det har hjälpt mig i alla fall att bli mer motiverad.

Nyckeln är BALANS. Tror jag i alla fall.

Thomas

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Thomas » mån 07 jan 2019, 11:12

Håller med Thor också. Klart är balansen viktigaste. Självklart ska man både spara och ha kul.

Allt som är extremt strikt här i livet är ju trist, man blir trött av det och efter ett tag orkar man bara inte hålla på med det längre. Även om jag är en spartyp och har försökt spara ganska mycket i mitt liv så inser jag det tråkiga i det.

Ibland ser ja på sparandet som på en diet. Tänk om man måste äta bara vissa produkter. Tänk att man måste hålla reda på kaloriintag, förbränning och måltidens samtliga ingredienser. Tänk att gå på en fest och inte kunna ta en öl eller lite chips bara för att man måste hålla sin diet. Hur kul är det? Ja, man kanske kan hålla på med det i 4 veckor eller så men sedan blir det så trist, så trist. Samma gäller sparandet. I början är man peppad men sen blir det lite tråkigt i längden just för att man även vill ha lite roligt ibland. Det roliga kostar som vi alla vet. Nåväl, jag har ju behövd spara mycket under en viss del av mitt liv men sedan lättade jag på trycket lite grann för att orka med det helt enkelt.

Thor, jag undrar en sak om det är ok att fråga. Hur menar du att man kan bli av med sina sparade pengar lika snabbt som man hinner blinka? Menar du att banken går i konkurs eller hur tänkte du?
Sen ville jag även skriva att jag är ledsen att du blivit bestulen. Blev lite fundersam över hur det gick till. Ifall det inte är för jobbigt så blir jag glad om delade detta med dig. Kan ju vara så att någon av oss råkar ut för samma situation någon gång. Trist att det hände dig i varje fall. Hoppas att det inte handlade om stora summor och du har kunnat repa dig efter det.

Xenia

Re: Ekonomi för ungdomar: Framtidsplanering

Inläggav Xenia » tor 31 jan 2019, 05:12

Själva planeringen är jätteviktig. Man kan ju titta på sin lön och säga, ja, så och så mycket ska jag använda varje månad för att ha kul, och så och så mycket ska jag spara. Men vad sparar du till? När man är ung och dum som mamma sa är det väldigt enkelt att tappa suget när man inte vvet klart vad man vill. har man lagt undan halva lönen i ett par år utan att ha klart för sig varför pengarna ligger där, är det lätt att bränna dem på ett "unikt" erbjudande, bara för att upptäcka sen att det kanske inte var en så bra idé trots allt. Vet man däremot att "X summa måste jag spara i X antal månader för att få ihop X summa som jag har som mål - för att vid Y datum vill jag kunna börja bygga mitt hus/köpa min bil/starta mitt egna företag." Då är det annat, då - det kan dimpa ner så många offerter som möjligt, man tittar inte ens åt dem för att man har klart för sig vad man vill.
Annars sitter man där och är 35 år gammal och har inte ett skvatt mer än bara goda minnen. Vilket ju är nog för några, men de allra flesta vill ha uppnått lite stabilitet vid den åldern.

Det börjar så fort man börjar på arbetsmarknaden. Börja spara på en gång, och allt eftersom tiden går och du blir äldre, fundera då på vad du vill använda pengarna till, och gör det i förväg.

Och snälla, om du ska gifta dig om inte har ett bra boende än, lägg för himlens skull inte ner alla sparpengarna på festen. Den varar endast 1 dag, medan äktenskapet (och därmed behovet av egen lya) kommer att vara betydligt längre, hela livet ut för några lyckliga somliga.

Annonser från lånforum.nu:

Föregående

Återgå till Om forumet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster