Bli medlem
  • Budget... : Om forumet - Page 2

Budget...

Här kan du komma med förslag på nya kategorier eller andra frågor som berör forumet
Pella

Re: Budget...

Inläggav Pella » fre 22 jun 2018, 10:06

@ Тhomas och Stickan, jag håller med er. Hade vi bara sluppit följa flocket (som Thomas säger) hade vi nog haft bättre ekonomi och bättre budgetplanering.

Jag hittade en artikel på nätet om budgetappar och jag tänkte att det kan vara en bra komplettering till tråden: https://www.viaspar.se/web/nyheter/8-ap ... budgetkoll

När jag läste genom artikeln kom jag även på att det kan vara bra att summera innehållet åt er. Här kommer mina kommentarer (kan vara användbara men känns de överflödiga kan ni bara strunta i dem :)

TINK - bra app då den kopplar dina kontokort och kreditkort. Utgifterna summeras och presenteras i diagram vilket gör det hela lättöverskådligt. Appen är gratis, något som jag tyckte var väldigt bra

MINA UTGIFTER som är en klassisk kassabok känns rätt bra också men den kostar 20 kronor. Summan är egentligen låg men med tanke på att det finns gratis appar kan man välja bort den kostnaden.

CASH CHECK - bra med de två funktionerna Kalkyl och Budget. Kalkyl visar lånekostnader medan budget ger oss en månatlig kostnadsöverblick. Också gratis!

COLLECTOR BETALKOLL- en fakturainsamlare helt enkelt. Dina månadsfakturor summeras till en enda och du får påminnelser om att betala dem. Ganska skönt så man slipper betala in allt på en gång.

SPARLABBET- ger förslag till olika sparalternativ. Kändes inte så användbar då den fungerar som en miniräknare.. sparar du så mycket får du så här mycket efter 30 år. Kostar 10 kronor. Fast det kanske passar någon av er.

SPARA KVITTOT- Samlar alla dina kvitton digitalt. Det är i sig rätt bra men tänk om man inte betalar via kort, då kommer kvittot bort. För mig skulle inte Spara kvittot fungera då jag betalar kontant ibland. Appen är gratis

MINT - appen är färgglad och visar allt i diagram. Den skickar också betalningspåminnelser och varningar ifall du överskrider din budget. Toppen!

MATPRISKOLLEN - ganska intressant tillvägagångssätt. Appen samlar in reklamblad med erbjudanden och rabatter från de allra flesta matkedjor där du själv söker olika produkter och har möjlighet att handla till ett lägre pris. Appen är gratis.


Hoppas att min sammanställning hjälpte något :D

Groovy

Re: Budget...

Inläggav Groovy » mån 15 okt 2018, 07:29

Bra inlägg allihopa.

Jag är rätt dålig på att budgetera och jag anställde faktiskt en kompis till mig att göra det åt mig då jag har eget företag och behövde nån som skötte företagsbudgetering i samma väva som han körde med min privata budgetering.

Det kan vara en lösning ifall jobb och privatliv händer tätt ihop.

Visserligen kostar det men jag är väldigt nöjd med resultatet! :)

Spring i benen

Re: Budget...

Inläggav Spring i benen » tis 16 okt 2018, 19:26

Appar är toppen! Även när de inte funkar som de ska...
Vi har i våra försök att förbättra familjeekonomin men samttidigt hålla koll laddat ner en gratisapp som heter Budget (ganska självförklarande namn)... Färgglad och toppen på alla vis, du kan synka dina bankkort (vilket vi inte gjorde) och installera påminnelser om räkningar som ska betalas osv. Detta är ju jättebra i och för sig, och jag som är bättre än partnern på att komma ihåg är den som har hand om appen, som ska skriva in allt som går in och allt som går ut, och vad vi använt det till. Funkade jättebra - ända tills denna månad då appen den 9:de meddelade att pengarna för månaden var nästan slut och vi var nära att överskrida budgeten. Va?!? tänkte jag och litade fullständigt på att appen räknat rätt och det var vi som gjort fel. (Vi hade varit tvungna att göra några extra betalningar i början av månaden, som vi inte räknat med.) Nåväl, det fick oss att dra åt bältet mycket mer och vi lyckades hålla oss inom budgeten en vecka till. I morse satt jag och funderade på hur i allsin dar vi kunde ha gjort av med så mycket på så lite tid. Jag bestämde mig för att kolla igenom alla transaktioner på en miniräknare... Det visade sig att appen sparat hyran två gånger. Och det förklarade ju allt - vi är inte över gränsen än, men tack vare appens miss där upptäckte vi att det finns ju andra sätt som vi kan spara pengar på utan att lida alltför mycket. Så därför tycker jag so jag tycker, appen funkar utmärkt även när den inte gör det.
Men efter den betan tänker jag inte synka mina kort, och inte vill jag köpa den fulla versionen heller...

Mint har jag hört mycket om. Den påstås vara den bästa budgetapp som finns, men jag har faktiskt inte prövat på den än.

Pella

Re: Budget...

Inläggav Pella » ons 21 nov 2018, 09:11

@ Spring i benen, vilken rolig historia!

Tänk att appen kan ha haft så fel och vad skönt att det kom något bra utav det i slutändan. Jag blev lite nyfiken här och skulle gärna vilja att du berättar vilka budgetdelar ni stramade åt så ni fick till månadsbudgeten? Du skrev att det inte kändes så illa att spara in lite grann.

Jag frågar dig då även jag har försökt att spara de senaste månaderna (de senaste 2 månaderna) rättare sagt då jag gärna vill betala en kort vinterresa där min son ska lära sig åka snowboard. Känns som en jättekul grej att göra. Därför försökte jag spara lite mer. Först gjorde jag en budget, så klart. Jag räknade på resan för oss två, boende, mat och sedan även lärarlektioner och kostnader för dem. Så summan jag behövde har jag klart för mig.

Sedan började jag tänka på hur jag ska få ihop dem pengarna. Vi har redan stramat åt ganska ordentligt hemma och tro det eller ej så fick jag en idé från TV-serien Solsidan. Uff, jag vet att det kanske inte är det smartaste man kan göra men det klickade till när jag såg ett gammalt avsnitt och ett av paren där skulle spara till husreparation (eller skulle de göra något med tomten kanske). Vad de skulle spara till spelar mindre roll. De bestämde sig att spara in från matprodukter de skulle ha i en viss måltid. Till exempel hade de bara köttfärs och lite paprika i sin köttfärssås och hoppade över vinet och alla kryddor. Så kände jag också. Jag gör på samma sätt. Lagade en gryta och sparade in en hel den ingredienser, så blev ju grytan betydligt billigare och betydligt äckligare för den delen. Så jag bestämde mig för att inte spara pengar av mat. Second hand kläder handlar jag redan, så där kan jag inte spara ifrån heller.

Så nu sitter jag och undrar med min egen budget app och alla möjliga hjälpmedel hur i friden det här ska gå till.

Spring i benen, du har kanske lite tips och råd till mig. Jag tar emot dem mer än gärna ifall du vill dela med dig.

Elin

Re: Budget...

Inläggav Elin » ons 21 nov 2018, 09:14

Wow.. ja. Nu blev jag också nyfiken här.

Jag och budget apparna är inte bästa vänner direkt. Jag är egentligen ovän med allt from av sparande eller nästintill faktiskt. Tycker om att handla, har mina kläddagar då jag går och spenderar pengar jag egentligen inte ska. Men det har jag berättat redan tidigare i flera trådar i forumet. ;)
Men att spara utan att man lider är ju jättebra. Så gärna lite mer information om det! Det hade hjälpt mig enormt mycket.

Tack för en bra tråd förresten och alla användbara kommentarer. Alltid lika kul att följa och läsa!

Inlägg: 14
Blev medlem: ons 14 okt 2015, 00:39

Re: Budget...

Inläggav JulietaDominguez » mån 26 nov 2018, 16:00

Pella,

Jag är inte den bästa rådgivaren när det gäller sparande (har berättat om det i en annan tråd) men jag kan tycka till lite här också. Ska du bara spara nu i två månader är det lite krångligare tror jag, eftersom sparvanor bildas över tid. Men. En tendens som jag märkte i min familj för en tid sen var att vi slängde ganska mycket mat. Jag vet inte om detta händer hos dig men så här var det: vi lagade gott om god mat, hela familjen åt till mättnad, det blev massor över, vi ställde det i kylen och värmde upp det ibland, glömde rubbet ibland och var tvungna att slänga det i soporna. Jag märkte att det hela kunde ju undvikas om jag räknade ut exakt hur mycket vi behövde (inte ville ha, det är alltid mer än vad som är nyttigt) och lagade "ransonerat" så att säga. Det blev bråk i början, men efter en tid lade vi ju märke till att matdvalan vi brukade sjunka in i var borta, vi var inte så trötta längre utan orkade mer och gick även ner lite i vikt. Vilket ju var jättebra och till att toppa historien hade vi också sparat en massa pengar på matköp redan om det inte varit för att en särskild familjemedlem slösat upp alla pengarna på "rabatter". Det är i alla fall min idé - det är kanske inte så nyttigt heller att minska på ingredienserna men att minska på mängden OM ni lagar alltför mycket kan dra åt livremmen lite. Både bokstavligt och bildligt talat. :)

Thankful

Re: Budget...

Inläggav Thankful » mån 26 nov 2018, 16:18

Som Julieta sa häruppe vet vi ju inte hur din situation ser ut exakt men att kontrollera mängderna verkar vara ett bra råd. Även om all mat går åt på mitt bord vet jag att jag många gånger ätit på tok för mycket och det är ju i sig en superdålig vana.
Något jag fick lära mig från barnsben var skillnaden mellan "vardagsmat" och "lyxmat". Nu kanske ni tänker rysk kaviar och hamburgare med guldpulver osv, men icke. Det var bara skillnaden mellan det mina föräldrar hade råd med och det de inte hade råd med, eller bara ibland. Jag minns en särskild svart tid då kyckling var för dyrt, det var söndagsmat. Och så glada vi blev när det var söndag och vi äntligen skulle få äta kyckling! Nyttigt var det, gott blev det, men nu för tiden är samma rätt bland det billigaste jag kan tänka mig och det får mig att undra hur vi egentligen hade det. Jag har inga dåliga minnen av brist på pengar eller något dylikt. Jag behövde ALDRIG gå hungrig. Jag trodde, ärligt talat, att vi var rika. Men vissa saker hände som, nu när jag ser tillbaka på dem, skänker ett helt nytt ljus över situationen.
Nåväl, detta med lyxmat. Pappa och mamma gjorde en lista på den billigaste men nyttigasste maten. Morötter och broccoli fanns på denna lista, så vi åt duktigt av det. Det behövs inte så mycket krafs med det heller, en gnutta smör och kanske lite salt på så är de redo att äta. Fisk var också ofta billigare än andra sorters proteiner, och de sparade in extra genom att köpa direkt på marknaden och öppna hemma, i stället för färdiga filéer i paket på storhandeln. Havregrynsgröten var ett måste till frukost, men på söndagar fick vi russin i den. Rödbetor, potatis, gröna blad i alla former och sorter (inte sparris, det var dyrt) - det var halva portionen varje dag. De köpte en stor säck ris i månaden och vi åt ris till lunch nästan varje dag, bara inte alltför mycket, för det var inte bra för oss. Grannen hade ett mangoträd, och andra vänner hade apelsiner, clementiner, carambolas, där fick vi gratis frukt, äpplena var för dyra... men inte bananerna. Här, i bananriket! Det fick vi äta mycket av, skivat i gröten på morgonen, mitt på eftermiddagen när vi var hungriga men kvällsmaten inte var färdig, mosad med lite citron och socker på som pålägg på smörgåsen (pappa bakade bröd för att sälja så det hade vi alltid gott om. En gång fick jag bröd med skivad gurka på med mig till skolan, en annan gång var det bröd med rivna morötter. En rejäl sandwich, stackars mina kamrater som bara hade någon slant att köpa chips för. De var aldrig mätta efter det, och chipspåsen var ju till hälften fylld med luft också.)

Och jo, en sak till. Pappa och mamma älskar kaffe. Men när jag var liten fanns det sällan eller aldrig kaffe hemma. Det var för dyrt. Det var det minnet som först fick mig att öppna ögonen för hur vi hade det. Men vi fick lördagsgodis varje söndag!

Inlägg: 8
Blev medlem: ons 28 nov 2018, 11:03

Re: Budget...

Inläggav Shon » ons 28 nov 2018, 12:20

Jag vill dela med mig av min erfarenhet. När du planerar en budget måste du tänka på allt i detalj. Det är bra att få information om olika tjänster. Du kan få en bra idé om många saker.Jag kan ta mycket pengar på många saker. Jag tog hänsyn till principerna för mitt arbete och det var mer lönsamt för mig att anställa företagets anställda https://www.xn--flyttstdfabriken-1nb.se/ för att inte bli distraherad av hushållsproblem. Jag är nöjd.

Mario

Re: Budget...

Inläggav Mario » tor 29 nov 2018, 19:49

@Shon: va?

Visst måste man tänka på allt i detalj. Något jag har märkt - jag bor inte i stan - är att mat kostar mycket mindre om man köper direkt från bonden. Här i vår lilla vrå har vi ordnat så att den som har ägg lägger dem i en låda ute på gården, och den som vill köpa ägg går dit och hämtar samt lägger pengarna i en liten korg bredvid. Jag fruktar att det kommer att komma nytt folk en vacker dag, som inte respekterar systemet och börjar stjäla, men än så länge funkar det och det gläder mig. Själv har jag fruktträd i bakgården som jag också gärna låter andra få ta av. Det är nyttigt och gott, och ett bra sätt att tjäna någon liten slant på. När vissa grönsaker är i säsong kan man få dem för nästan ingenting. Morötter till exempel, det är ju väldigt nyttigt och den tiden finns det hur mycket som helst, så vi gör sallad på dem, river dem eller skär upp dem i skivor för att äta som snacks i stället för chips (nyttigare är det om du inte överdriver med dipsåsen), kokar dem till marmelad och bakar in dem i kakor. När jag däremot ska köpa på storhandeln kan det kosta lite mer. Kött å andra sidan kan vara billigare där, det är ju inte alltid grannen slaktar en gris och är man där får man passa på, annars gäller det att hitta REA på frusna köttpaket och ta hem rubbet. Det blir ett stort hål i veckans budget - men å andra sidan behöver jag inte gå ut och köpa kött stup i kvarten.
Nåja, det är de detaljerna som jag lagt märke till när det gäller att spara på den mat man köper.

Pella

Re: Budget...

Inläggav Pella » tor 20 dec 2018, 10:19

Håller med Mario här.. Shon.. lägg inte i betalda inlägg. Vad har flyttstädning med budget att göra? Alla vet att det är dyrare att anställa folk som städar åt en än att göra rubbet själv. Och som du ser handlar ju rubriken om Budget så det är knappast så att vi behöver råd om hur man spenderar mer pengar. Förlåt, ville inte låta så bitter ;)

Tack för alla råd.

@Julieta, jag kommer att försöka följa ditt råd och laga smart. Jag behöver ju inte ta bort alla goda ingredienser utan kan bara spara in på vissa. Då behöver inte maten blir äckligare utan bara nyttigare kanske.

Att spara mat man inte äter upp är jättebra och kan fungera som ett gott råd åt alla som vill hålla koll på sin budget. Lägg i lådor i frysen och ta fram maten när tiden är inne för den. Man kan också lägga mat i glasburkar. Visste ni det? När grytan är fortfarande varm kan man ta fram en glasburk och konservera maten i den. Burken håller du i kylen och maten i den är ätbar ca 7 dagar efteråt. På det sättet fryser du inget och sparar pengar.

@ Mario, jättebra råd. Tack att du delade det med dig. En sådan billig-nyttig-mat-lista kommer jag att göra. Man kan i princip ha alla rotfrukter där som potatis och morötter då de är både billiga och nyttiga. Man kan göra många goda grytor av dem. Kryddar man på rätt sätt behöver det inte alls bli tråkigt.

Med alla dessa användbara tips kan ju budgeten hålla ihop samtidigt som man kan få sig en kort vinterresa. Vi får se ifall den blir av. Vore jättekul för min del.

Annonser från lånforum.nu:

Föregående

Återgå till Om forumet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster